Donuts
Ingredienser:
1 paket jäst
1 dl + 1 msk socker
2,4 dl ljummet vatten
ca 1 kg mjöl
1/2 tsk salt
2,4 dl sojamjölk
2 msk potatismjöl
0,6 dl smält vegetabiliskt margarin
3 tsk vaniljsocker
1 flaska olja (1l)
Florsocker
Glasyr:
75g vegetabiliskt margarin
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Värm oljan i en djup panna eller kastrull (fyll den ca 5 cm).
Gör glasyren medan donutsen svalnar.
1 paket jäst
1 dl + 1 msk socker
2,4 dl ljummet vatten
ca 1 kg mjöl
1/2 tsk salt
2,4 dl sojamjölk
2 msk potatismjöl
0,6 dl smält vegetabiliskt margarin
3 tsk vaniljsocker
1 flaska olja (1l)
Florsocker
Glasyr:
75g vegetabiliskt margarin
2 msk vatten
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
2 msk sirap
Garnering:
Strössel
Blanda jästen, 1 matsked socker och vattnet i en bunke.
Garnering:
Strössel
Blanda jästen, 1 matsked socker och vattnet i en bunke.
Blanda resten av sockret, sojamjölk, vegetabiliskt margarin och vanijlsocker i en annan bunke.
Tillsätt jästvattnet till bunken med sojamjölk och vegetabiliskt margarin och blanda.
Häll sedan försiktigt i mjölet och saltet under omrörning.
Knåda degen tills den är fast men lite kletig.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Täck över med en bakduk och låt jäsa i 60 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Dela upp den i 16 lika stora delar och rulla en boll av varje del.
Pressa ett hål med hjälp av tummarna i varje bulle och lägg på en mjölad yta.
Täck över de och låt de jäsa i 15 till 30 minuter.
Värm oljan i en djup panna eller kastrull (fyll den ca 5 cm).
Oljan har rätt temperatur när en degklump sväller upp och flyter till ytan på direkten.
Oljan är för kall om degen inte sväller och för varm om degen bränns.
Fritera donutsen ungefär en minut på vardera sida.
De är klara när de fått gyllenbrun färg på båda sidorna.
Lägg donutsen på ett fat täckt med hushållspapper.
Pudra donutsen med florsocker.
Gör glasyren medan donutsen svalnar.
Smält margarin i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna under omrörning.
När donutsen svalnat ta försiktigt upp var och en och doppa dem i glasyren.
Kommentarer
Trackback