Dagens mat
Jag åt frukost för första gången på typ hundra år.
Det fick bli apelsinjuice, aprikoskräm med alpros soyadryck och en macka med ajvar.

Min middag blev jättegod också. Jag gjorde falafel, men istället för att göra runda bollar så gjorde jag burgare av dem.
Ronjaburgarmål:
Brödlock
Ketchup
Falafel med smältbar vegomozzarella
Dressing (alpros naturella soygurt + chilisås + pressad vitlök + sweet chilisås + äppelcidervinäger + tabasco + salt + peppar)
Sallad
Brödbotten
Pommes
Dressing
Mineralvatten med päronsmak
Borde ju finnas på riktigt, hmpf.

Det fick bli apelsinjuice, aprikoskräm med alpros soyadryck och en macka med ajvar.

Min middag blev jättegod också. Jag gjorde falafel, men istället för att göra runda bollar så gjorde jag burgare av dem.
Ronjaburgarmål:
Brödlock
Ketchup
Falafel med smältbar vegomozzarella
Dressing (alpros naturella soygurt + chilisås + pressad vitlök + sweet chilisås + äppelcidervinäger + tabasco + salt + peppar)
Sallad
Brödbotten
Pommes
Dressing
Mineralvatten med päronsmak
Borde ju finnas på riktigt, hmpf.

Våffelsöndag!
Jag och Evelina gräddade ungefär trettio stycken våfflor. Använde Veganias våffelrecept och de blev supergoda.


Torkade potatisskivor (typ nyttiga chips)
Förra veckan var jag dödsfattig och jättesugen på chips.
Hyvlade en skrubbad potatis med osthyvel för att få tunna skivor och la dem i vinäger och salt, där de fick ligga och dra sig i 15 min ungefär.
Tog upp skivorna och lät dem torka, satte samtidigt igång ugnen på 150 grader.
La upp skivorna på rad på bakplåtspapper och stoppade in i mitten av ugnen i 30 min.

Hyvlade en skrubbad potatis med osthyvel för att få tunna skivor och la dem i vinäger och salt, där de fick ligga och dra sig i 15 min ungefär.
Tog upp skivorna och lät dem torka, satte samtidigt igång ugnen på 150 grader.
La upp skivorna på rad på bakplåtspapper och stoppade in i mitten av ugnen i 30 min.

Potatis- och champinjongratäng
Slängde ihop en gratäng nyss, blev riktigt bra faktiskt. Borde dock fila lite på receptet, bland annat skriva upp korrekta mått och så.
Jag tänkte fota, men sedan insåg jag att det såg inte så himla aptitligt ut så jag skippar nog det.
225 grader i ca 40 minuter
en portion (liten form)
2 potatisar
2 färska champinjoner
ca 1 dl havregrädde (tror jag att det var..)
salt
peppar
tabasco
curry
spiskummin
Skiva champinjonerna och stek dem bruna i salt och olja.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor, rör ihop med champinjonerna i en form.
Blanda havregrädde och kryddor i en skål och häll i formen.
Strö på fett med ströbröd och in i ugnen!
Döden.
Jag tänkte fota, men sedan insåg jag att det såg inte så himla aptitligt ut så jag skippar nog det.
225 grader i ca 40 minuter
en portion (liten form)
2 potatisar
2 färska champinjoner
ca 1 dl havregrädde (tror jag att det var..)
salt
peppar
tabasco
curry
spiskummin
Skiva champinjonerna och stek dem bruna i salt och olja.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor, rör ihop med champinjonerna i en form.
Blanda havregrädde och kryddor i en skål och häll i formen.
Strö på fett med ströbröd och in i ugnen!
Döden.
Designkrångel och sötsur sås!
Nu ska jag försöka göra en ordentlig design här.
Som helst skiljer sig från min vanliga blogg rätt så mycket, så ni får hålla ut om det ser för jävligt ut ett tag.
Försöker kompensera lite genom att avslöja min fattigmat jag har ätit de senaste dagarna.
Att inte ha pengar är galet drygt och matlagning blir dödstråkigt.
Idag orkade jag i alla fall koka en sötsur sås från grunden och till det åt jag Findus falafel och ris.
2 port.
Som helst skiljer sig från min vanliga blogg rätt så mycket, så ni får hålla ut om det ser för jävligt ut ett tag.
Försöker kompensera lite genom att avslöja min fattigmat jag har ätit de senaste dagarna.
Att inte ha pengar är galet drygt och matlagning blir dödstråkigt.
Idag orkade jag i alla fall koka en sötsur sås från grunden och till det åt jag Findus falafel och ris.
2 port.
1 dl socker
3/4 - 1 dl vinäger
1 ½ dl kallt vatten
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ msk sojasås eller ½ buljongtärning
salt, peppar
1 ½ msk majsenamjöl utrört i lika mycket vatten Blanda ihop allt i en kastrull och låt koka upp. Rör om då och då. Smaka av med salt, socker och vinäger efter behov.
½ dl socker
½ dl vinäger
½ dl kallt vatten
½ msk chilisås med vitlök
2 tsk sojasås
salt, peppar
½ msk potatismjöl
Blanda ihop allt i en kastrull och låt koka upp. Rör om då och då. Smaka av med salt, socker och vinäger efter behov.
Jag har kvar lite, så jag ska äta exakt samma mat då igen. Nom.
Blanda ihop allt i en kastrull och låt koka upp. Rör om då och då. Smaka av med salt, socker och vinäger efter behov.
Jag har kvar lite, så jag ska äta exakt samma mat då igen. Nom.
Våffeldagar och sådant.
OM ELVA DAGAR ÄR DET VÅFFELDAGEN. JAG SKA ÄTA IHJÄL MIG.
SKA GÖRA CHOKLADVÅFFLOR OCH EN MASSA ANDRA SORTERS VÅFFLOR.
Och den tjugofemte är en söndag. Jag bjuder på bakisvåfflor.
SKA GÖRA CHOKLADVÅFFLOR OCH EN MASSA ANDRA SORTERS VÅFFLOR.
Och den tjugofemte är en söndag. Jag bjuder på bakisvåfflor.
Bloglovin!
Jag bakade bröd nyss!

Jag använde mig av Veganias grundrecept för bröd, med några egna ändringar.
25-50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olja
1 tsk salt
1 tsk socker
8 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör ut den. Häll i resten av vattnet, oljan, salt, socker och nästan allt mjöl. Rör till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Använd gärna elvisp med degvispar. Degen ska bli smidig och inte kladda.
(Jag använde en såndär fet bakmaskin.)
Låt jäsa 30-45 min under bakduk (längre tid om du har mindre jäst i brödet).
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Forma till två limpor av degen som läggs på plåt eller i smorda brödformar. Låt jäsa 30 min till.
Jag penslade dem med smält honung och strödde över lite müsli, men det måste man ju inte.
Grädda i 200 grader i ca 30 min. Låt kallna på galler utan bakduk.
Banankaka

50 g mjölkfritt margarin
4½ dl Vetemjöl
3 dl socker
1 msk kanel
3 tsk bakpulver
1 dl havregrädde
1 dl vatten
Mosad banan
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låta det kallna lite grann.
Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och kanel. Rör ner grädden och vattnet och till sist det smälta smöret.
Rör om till en fin och jämn smet. Häll ner smet i en smörjd och ströbröds strödd sockerkaksform.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Känn med en sticka om den är klar, är den kladdig så behöver den lite mer tid. Låta svalna lite innan den vänds upp och ner.
Ännu godare dagen efter då den hunnit bli lite kladdig!
Smakar ungefär som mjuk pepparkaka.
Salsa
Jag mekade ihop en dödsgod salsa tidigare och åt med falafel och ris.
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 pkt krossade tomater
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
Finhacka vitlöken och fräs i olja. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp.
Klart och så!
Fett god att äta både kall och varm, det blev ganska mycket, så jag hällde över allt i en glasburk och ställde in i kylen.
Ja, jag är en dålig vegan som äter honung, men mammas vän gör den på ett litet place ungefär en gång om året!
3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 pkt krossade tomater
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
Finhacka vitlöken och fräs i olja. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp.
Klart och så!
Fett god att äta både kall och varm, det blev ganska mycket, så jag hällde över allt i en glasburk och ställde in i kylen.
Ja, jag är en dålig vegan som äter honung, men mammas vän gör den på ett litet place ungefär en gång om året!
Mindre bra på vissa saker.
Jag vill alltid skriva om allt jag har ätit, speciellt om jag har lagat någonting gott eller så.
Glömmer dock alltid att fota, på grund av att jag alltid är för taggad på att äta upp det direkt, men jag ska försöka ändra på det och bli duktig. Kanske lägga upp någon bild på någon soft mat ibland.
Glömmer dock alltid att fota, på grund av att jag alltid är för taggad på att äta upp det direkt, men jag ska försöka ändra på det och bli duktig. Kanske lägga upp någon bild på någon soft mat ibland.
Berlin
För några månader sedan hade jag en störd Berlindille som väcktes till liv igen när Hanna skrev om hennes visit.
Tidigare idag snubblade jag över flygresor till just Berlin för 119 kronor från Stockholm med något tyskt flygbolag och det bara ryckte i fingrarna. Jag måstemåste åka och äta billig veganmat och dricka billig öl.
Fan att man inte har pengar, tänkte jag och bestämde mig för att fokusera på någonting annat - matbloggar.
Snubblade över denna och njöt en massa. Sedan kom det några recensioner på vegancaféer. I Berlin.
Fingerryckningarna är tillbaka och jag planerar en resa nästa månad.
Ska äta ihjäl mig!
Tidigare idag snubblade jag över flygresor till just Berlin för 119 kronor från Stockholm med något tyskt flygbolag och det bara ryckte i fingrarna. Jag måstemåste åka och äta billig veganmat och dricka billig öl.
Fan att man inte har pengar, tänkte jag och bestämde mig för att fokusera på någonting annat - matbloggar.
Snubblade över denna och njöt en massa. Sedan kom det några recensioner på vegancaféer. I Berlin.
Fingerryckningarna är tillbaka och jag planerar en resa nästa månad.
Ska äta ihjäl mig!
Köttiga veganburgare
20-25 st 100-gramsbiffar. De kan frysas in och tinas upp utan problem.
600 g kokt mjölig potatis
800 g kokt och urpressad sojafärs (300 g torr färs)
600 g kokt råris (ca 250 g okokt ris, eller ca 3 dl)
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor
3-4 dl vetemjöl
2-3 dl ströbröd
0,5 msk liquid smoke
3 msk mörk soya
1 msk sesamolja
salt o peppar
Koka råriset enligt anvisningarna på paketet.
Skala och koka potatisen.
Blötlägg 300 gram sojagryn i kokhett vatten i ca 10 min.
Pressa sedan ur så mycket vatten som möjligt ur den färdiga sojafärsen, en potatispress funkar bäst enligt mig.
Stompa den färdigkokta potatisen med potatisstomp.
600 g kokt mjölig potatis
800 g kokt och urpressad sojafärs (300 g torr färs)
600 g kokt råris (ca 250 g okokt ris, eller ca 3 dl)
1 stor gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor
3-4 dl vetemjöl
2-3 dl ströbröd
0,5 msk liquid smoke
3 msk mörk soya
1 msk sesamolja
salt o peppar
Koka råriset enligt anvisningarna på paketet.
Skala och koka potatisen.
Blötlägg 300 gram sojagryn i kokhett vatten i ca 10 min.
Pressa sedan ur så mycket vatten som möjligt ur den färdiga sojafärsen, en potatispress funkar bäst enligt mig.
Stompa den färdigkokta potatisen med potatisstomp.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Om biffarna känns en aning lösa så tillsätt mer ströbröd och vetemjöl.
Donuts
Ingredienser:
1 paket jäst
1 dl + 1 msk socker
2,4 dl ljummet vatten
ca 1 kg mjöl
1/2 tsk salt
2,4 dl sojamjölk
2 msk potatismjöl
0,6 dl smält vegetabiliskt margarin
3 tsk vaniljsocker
1 flaska olja (1l)
Florsocker
Glasyr:
75g vegetabiliskt margarin
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Värm oljan i en djup panna eller kastrull (fyll den ca 5 cm).
Gör glasyren medan donutsen svalnar.
1 paket jäst
1 dl + 1 msk socker
2,4 dl ljummet vatten
ca 1 kg mjöl
1/2 tsk salt
2,4 dl sojamjölk
2 msk potatismjöl
0,6 dl smält vegetabiliskt margarin
3 tsk vaniljsocker
1 flaska olja (1l)
Florsocker
Glasyr:
75g vegetabiliskt margarin
2 msk vatten
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
2 msk sirap
Garnering:
Strössel
Blanda jästen, 1 matsked socker och vattnet i en bunke.
Garnering:
Strössel
Blanda jästen, 1 matsked socker och vattnet i en bunke.
Blanda resten av sockret, sojamjölk, vegetabiliskt margarin och vanijlsocker i en annan bunke.
Tillsätt jästvattnet till bunken med sojamjölk och vegetabiliskt margarin och blanda.
Häll sedan försiktigt i mjölet och saltet under omrörning.
Knåda degen tills den är fast men lite kletig.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Täck över med en bakduk och låt jäsa i 60 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Dela upp den i 16 lika stora delar och rulla en boll av varje del.
Pressa ett hål med hjälp av tummarna i varje bulle och lägg på en mjölad yta.
Täck över de och låt de jäsa i 15 till 30 minuter.
Värm oljan i en djup panna eller kastrull (fyll den ca 5 cm).
Oljan har rätt temperatur när en degklump sväller upp och flyter till ytan på direkten.
Oljan är för kall om degen inte sväller och för varm om degen bränns.
Fritera donutsen ungefär en minut på vardera sida.
De är klara när de fått gyllenbrun färg på båda sidorna.
Lägg donutsen på ett fat täckt med hushållspapper.
Pudra donutsen med florsocker.
Gör glasyren medan donutsen svalnar.
Smält margarin i en kastrull och tillsätt sedan resten av ingredienserna under omrörning.
När donutsen svalnat ta försiktigt upp var och en och doppa dem i glasyren.
Smältbar veganmozarella
ca 450 g färdig ost
300 g silken tofu (gärna en ganska fast silken tofu)
2,5 dl havregrädde
25 g vegetabiliskt margarin
1 tsk risvinäger
1 tsk salt lite vitlökspulver eller pressad färsk vitlök
4 msk agar agar-flingor eller ca 4 tsk agar-agar-pulver, eller agar i annan form. Vikten bör vara ca 12 g.
Kör allt utom agar agar och margarin i en köksberedare, eller med stavmixer, i några minuter tills det blivit en jämn smet.
Koka sedan upp det tillsammans med agar agar och fettet.
Koka i ca 15 minuter på svag eller mellanvärme tills all agar har lösts upp.
Det är en ganska tjock smet som kokar, så puttrar är nog snarare rätt ord.
Om du använder agarpulver istället för flingor så behöver smeten inte koka i 15 minuter, halva tiden bör räcka.
Häll upp i en bytta och låt svalna, ställ sen i den i kylskåpet i några timmar så att den riktigt sätter sig.
Klar att använda!
Exempel på kryddningar 1/2 påse tacokrydda ger en grym tacoost – prova att göra quesadillas på den! 1 dl b-jäst, 1 tsk salt, 1tsk risvinäger, lökpulver, lite vitlök och lite vitpeppar, – ostigare och godare än orginalet!

Recept från: http://www.undergroundburgers.com/
300 g silken tofu (gärna en ganska fast silken tofu)
2,5 dl havregrädde
25 g vegetabiliskt margarin
1 tsk risvinäger
1 tsk salt lite vitlökspulver eller pressad färsk vitlök
4 msk agar agar-flingor eller ca 4 tsk agar-agar-pulver, eller agar i annan form. Vikten bör vara ca 12 g.
Kör allt utom agar agar och margarin i en köksberedare, eller med stavmixer, i några minuter tills det blivit en jämn smet.
Koka sedan upp det tillsammans med agar agar och fettet.
Koka i ca 15 minuter på svag eller mellanvärme tills all agar har lösts upp.
Det är en ganska tjock smet som kokar, så puttrar är nog snarare rätt ord.
Om du använder agarpulver istället för flingor så behöver smeten inte koka i 15 minuter, halva tiden bör räcka.
Häll upp i en bytta och låt svalna, ställ sen i den i kylskåpet i några timmar så att den riktigt sätter sig.
Klar att använda!
Exempel på kryddningar 1/2 påse tacokrydda ger en grym tacoost – prova att göra quesadillas på den! 1 dl b-jäst, 1 tsk salt, 1tsk risvinäger, lökpulver, lite vitlök och lite vitpeppar, – ostigare och godare än orginalet!

Recept från: http://www.undergroundburgers.com/
Goddagens!
Jag är så häftig och lat för att skriva upp mina recept på riktigt papper, så jag tänkte försöka matblogga lite.
Hoppas att det går bra för mig och så!
Peace!
Hoppas att det går bra för mig och så!
Peace!